Extra: Brugge voor families

16-11-18
voor kinderen van 0-100 jaar

Brugge heeft een internationale, historische allure, waar je niet omheen kan. Deze stad staat dan ook op de Unesco werelderfgoedlijst en het lijkt soms alsof je in een openluchtmuseum bent beland.

De gouden driehoek ( zeg maar, het centrale historische deel) heet niet voor niets zo. Het Begijnhof is met de witgeschilderde muren en de tuin een oase van rust en de Bonifaciusbrug is een romantisch plaatje en zo kan je nog wel even doorgaan. Maar je kan Brugge ook als druk en vol ervaren. Een fenomeen waar men in Amsterdam ook bekend mee is. Voor families is het dan fijn een andere kant van een stad te zien. Een kant die je aangenaam zal verrassen.

Het stille Brugge

Buiten het centrum, in het noordwesten liggen het Sint-Gilles en Sint-Anna kwartier. Een deel van Brugge, dat minder bekend is, maar ook net zoveel historie heeft. Hier loop je door rustige straten, met arbeidershuisjes, hier wonen de Bruggenaren en hier ontdek je verborgen pareltjes. Wil je weten hoe je hier komt en doorheen kan lopen, haal dan de handige stadgids van Brugge bij één van de Visit Bruges infokantoren. Hierin staan meerdere wandelingen. Je kan ook de Xplore Bruges app downloaden, waarin de Guido Gezellenwandeling min of meer overeenkomt met die in het boekje.

Wat maakt het zo bijzonder? De hele kade langs de Langerei en Potterierei, is gemaakt om langs te slenteren en te bewonderen. Langs de Potterierei ligt een groot seminarie, dat een unieke plek is, want hier vind je graslanden waar koeien lopen. Aan het eind van de Reie kom je uit bij de Damvaart en begint de Ringvaart. Diverse molens staan hier op de Vesten en door het vele groen lijkt de stad ver weg. Tip: Heb je nog even tijd over, bezoek dan één van de molens. Ook een prima moment om bij de Verloren Hoek een drankje te doen.

Maar deze wijk herbergt nog meer verrassingen. Drie kleine, maar juist daardoor zeer geschikte musea liggen op de route. Het Volkskunde museum, het Kantcentrum en de Adornes domein.

Het Volkskunde museum is als naam wellicht misleidend. Verwacht geen exotische vondsten of tentoonstellingen. Het gaat hier om het leven in de 19e en begin 20ste eeuw en het gebouw is een aaneenschakeling van 17e eeuwse eenkamerhuisjes. Hier vind je onder andere een klas, een apotheek en een hoedenmaker. Op het binnenplein zijn ouderwetse spelletjes te doen.

Het Kantcentrum ligt min of meer tegenover. Het verhaal van de Brugse kant wordt via multimediale tentoonstelling tot leven gebracht. Ook als je niet zoveel om kant geeft, is het echt de moeite waard even naar binnen te gaan. Ga dan ook vooral even naar de demonstraties kijken. Je raakt echt onder de indruk van de vaardigheid die kant maken vereist.

Het Adornes Domein is sinds 1429 een privé landgoed met kapel van de familie die afstammen van de belangrijke Bruggenaar Adornes. Een kleine tentoonstelling (met interessante film) is een bezoekje waard. Let op: in de kapel zijn ook botten te zien, sommige kinderen kunnen hiervan schrikken.

Wie had dat gedacht? Het lijkt wel alsof in Brugge een andere Brugge bestaat. Dat wil niet zeggen dat de bekende monumenten en attracties niet de moeite waard zijn, maar zoek zeker dit (ver)stilde gedeelte van Brugge op. Het zal je niet teleurstellen.

Marleen Hiemstra 2017

(met dank aan Iris, Anna, Sytze en alle behulpzame Bruggenaren, die met veel geduld en aandacht al mijn vragen wilden beantwoorden)

Locatie:
Brugge

Brugge
Brugge

tip
een
vriend

Tip deze activiteit aan een vriend!

Extra: Brugge voor families