Gent: een rustige vriendelijke verrassende stad (deel 2)

07-11-18
voor kinderen van 0-100 jaar

Speciaal voor families, maakten wij deze familieroute door Gent

Dag 2: Buiten de gebaande paden

Deze stad biedt buiten het centrum fantastische locaties en activiteiten. In het noordwesten, langs de Leie, ligt MIAT (Museum over Industrie, Arbeid en Textiel). Het is gevestigd in een oude katoenspinnerij en blijkt behoorlijk groot te zijn, dus maak een keuze wat je wil zien. Een mooie tentoonstelling over kinderarbeid of de vele soorten drukpersen (soms is men echt aan het werk) zijn aanraders. De KidsKastKraak route voor kinderen, is een grappige en educatieve speurtocht door het museum. Tip: begin bij de bovenste verdieping, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en eindig bij het gemoedelijke café op de begane grond.

Wandel hierna naar de andere kant van het centrum, dit is mooi en interessant. In het zuidoosten ligt de Bijlokesite. Een kleine ingang geeft toegang tot een plein, waar onder andere het conservatorium, de Kunstenbilbliotheek en het STAM (Stadsmuseum Gent) is te vinden. In een 14e -eeuwse abdij, 17e -eeuws klooster en 21-eeuwse nieuwbouw, wordt hier het verhaal van Gent verteld. Al is het maar voor de enorme luchtfoto waar je overheen kan lopen, is dit een bezoekje waard. Wederom is dit een groot museum, dus met kinderen is het speciale doe boekje Cuberdanny eigenlijk een must. De route eindigt bij een grote tafel vol witte lego, dus reken maar dat hier gebouwd gaat worden.

Niet ver van STAM, ligt het 15 hectaren grote Citadelpark. Fijn om met de kinderen doorheen te wandelen en er zijn diverse speelplekken. In het park liggen naast elkaar het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst). Beide zijn gericht op kunst, met in het MSK veel oud en nieuw bij elkaar en een Vlaamse topcollectie en bij SMAK staat de hedendaagse kunst centraal. Dus hier is het ietwat lastig om advies te geven. De ene ouder gaat graag naar kunst met de kinderen, de andere ouder niet. Mijn advies zou zijn, om te kijken wat er te zien is in beide musea en daarop je beslissing te baseren.

Al met al is een reisje naar Gent de moeite waard met kinderen. De hele familie zal zich vermaken en plezier beleven. En tel daarbij op dat Gent op zijn hoogst maar een paar uur rijden is vanuit Nederland....Wacht dus niet op de vakantie! Ook voor een weekendje weg, zit je hier goed. Rest mij nog te zeggen: Dank je wel lieve Gent, we komen graag snel terug!

Locatie:
Gent

Gent
Gent

tip
een
vriend

Tip deze activiteit aan een vriend!

Gent: een rustige vriendelijke verrassende stad (deel 2)