Mechelen: de meest kindvriendelijke stad

14-12-17
voor kinderen van 0-99 jaar

Mechelen is een kleine, historische stad, waar alles goed beloopbaar en overzichtelijk is. En de binnenstad is vrijwel vrij van verkeer. Het is dus een ideale plek om met kinderen te zijn.Wij waren hier twee dagen, met hieronder de ervaringen van dag 1.

Wandelen is natuurlijk de beste manier om een stad te verkennen. Met kinderen kan dit een uitdaging zijn, maar met de speciale speurtocht- en wandelroute “Van Arend tot zwaluw,” maak je een tocht dwars door het centrum van Mechelen én kunnen de kinderen ook plezier beleven. Onderweg zijn genoeg plekken om even tot rust te komen bij een café of een “spelprikkel”: dit zijn bijzondere plekken in de stad voor kinderen om te spelen. Reken voor de hele wandeling ongeveer 1,5 uur (zonder de pauzes).

Na deze wandeling heb je de highlights van het centrum gezien. Je loopt over de Grote Markt, langs de kathedraal, door steegjes en langs historische gebouwen.

Sint Romboutstoren: highlight Veel gebouwen kan je ook bezoeken, zoals bijvoorbeeld de Sint Romboutstoren. Deze is 197 meter hoog en je moet 538 trappen oplopen voordat je het hoogste punt bereikt hebt. Daar heb je fantastische uitzichten, helemaal tot aan Brussel en Antwerpen toe! Zorg wel dat de kinderen goed kunnen lopen. (7+) De wenteltrap is niet heel breed en het zijn een flink aantal treden. Onderweg zijn er wel rustpunten, dus je hoeft de trap niet in één keer helemaal op. De terugweg naar beneden is ook via een wenteltrap en je kan nog best duizelig worden.

Loop tijdens de wandeling zeker de vele verborgen pleintjes, speeltuintjes en parkjes in. Bv. Het Klein Begijn Hofbogaard of het Groen Waterke, vlakbij het St. Janskerkhof. Is het een minder mooie dag, is het Speelgoedmuseum een aanrader. Hier kan je niet alleen oud (en nieuw) speelgoed zien, maar er is ook veel te doen en te knutselen.

Eten Na de wandeling is het vinden van een lunchadres een fluitje van een cent. Op de Grote Markt en de Vismarkt zijn bijvoorbeeld tal van cafes en lunchmogelijkheden. DSC07163.JPGOok met kinderen. Een aanrader is Sister Bean, die een hele gezonde, heerlijk buffet heeft klaarstaan voor de lunch. Kinderen betalen voor de lunch afhankelijk van hun leeftijd. Dat wil zeggen: als je vijf bent, betaal je vijf euro. Ben je 11 dan betaal je 11 euro. Leuk bedacht en voor kinderen is het natuurlijk hartstikke leuk om zelf op te scheppen. (er zijn ook heerlijke brownies…..)

De Dijle In de middag is iets rustiger doen natuurlijk fijn. Een boottocht over de Dijle is uitermate geschikt en echt heel leuk. Je vaart in een grote sloep de Dijle over, waarbij je onderweg leuke weetjes krijgt te horen. Vooral bij mooi weer is het natuurlijk fijn om op het water te zijn, de vele watervogels te zien en rustig te zitten.

Hou je toch van meer actie, dan is de Kruidtuin een leuke plek. Veel groen, speelmogelijkheden en mooie tuinen. Hier kan je absoluut een middag vertoeven.

Er is ook een andere kindvriendelijke wandelrote: de Natte voeten route. (je voeten blijven droog....) Deze belicht meer het belang van het water in Mechelen.

De wandelroutes (en meer informatie) zijn verkrijgbaar bij Toerisme Mechelen, Hallestraat 2-4-6. (loopafstand van de grote markt). Je kan ook informatie vinden op www.toerisme.mechelen.be.

 

Locatie:
Mechelen

Centrum
Mechelen

tip
een
vriend

Tip deze activiteit aan een vriend!

Mechelen: de meest kindvriendelijke stad