Recensie 2 Turven Hoog Festival ****

Gepost op 03-04-12

Het 2 Turven Hoog Festival bestaat al enkele jaren en is een uniek festival voor kinderen tussen de 0 en 5 jaar oud. Niet voor niets heeft artistiek directeur Ingrid Wolff de Jirí Kylián-Ring dit jaar gekregen.

Dit festival begrijpt dat naar theater gaan voor kinderen méér inhoudt dan simpelweg op een stoel zitten, er ergens naar kijken. Naar het theater gaan, de deur opendoen en naar de kassa lopen om de kaartjes te halen, de garderobe zoeken: een belangrijk deel van hun beleving.

Bij 2 Turven Hoog maken ze deze beleving iets mooier. Een grote kinderspeeltuin met kunstobjecten, waar je vooral veel mee mag spelen, ligt verspreid door de hele schouwburg. Met behulp van de zeer enthousiaste HKU studenten zijn de foyer en andere ruimtes ingericht met bijvoorbeeld een Boekenhuis waar Sofie en haar vriendin wonen. Een probleem echter: Sofie valt steeds in slaap en weet vaak niet meer waar haar huis is. Gedurende de dag zie je steeds groepjes kinderen rondrennen die proberen Sofie naar huis te brengen.

Of neem een kijkje “Onder moeders rok”. Een enorme rok wordt ter plekke gebreid. Kinderhulp gevraagd, want de wol moet je naar haar gooien! En af en toe mag je stiekem onder de rok kijken... De ruimte met overheadprojectors, waar je met allerlei poppetjes, veertjes, papier, vormpjes en nog meer eigen kunstwerkjes mag maken is populair. Ook bij de allerkleinsten.

En dan zijn er ook nog de voorstellingen. Het festival heeft op verschillende locaties meer dan 20 bijzondere voorstellingen en eigenlijk is het moeilijk een keuze te maken, maar voor iedere leeftijdsgroep is er aanbod, ook voor de baby’s. De acteurs en theatermakers zijn op alle mogelijke interactie voorbereid, waardoor iedere voorstelling eigenlijk uniek is. En reken maar dat de kinderen het prachtig vinden.

Daarnaast is het festival ook een plaats voor (jonge) theatermakers, die wellicht niet in eerste instantie theater of dans voorstellingen voor kinderen maken. De “Proeftuin” is een klein, maar zeer sympathiek initiatief. Veel van de werken hier kunnen uitgroeien tot grotere producties en nieuwe ideeën voor kindertheater.

De geheel aangeklede 2 Turven Hoog is in Almere. In Amsterdam,  Haarlem en Den Haag zijn kleinere versies. De locatie van Almere nodigt echter uit om ook buiten de muren van de Schouwburg te kijken. Het enorme plein is leeg en kaal, de straten van Almere zijn eveneens saai en grijs. Terwijl het 2 Turven Hoog Festival zo zonnig en kleurrijk is. Het zou mooi zijn als ze de stad en haar bewoners konden betrekken bij de voorstellingen. De HKU studenten kunnen vast een mooi plan bedenken voor het plein en de straten. We kijken uit naar volgend jaar.