In gesprek met Ida van Dril (Oma's oma)

Gepost op 15-09-11

Vrijdagochtend loop ik door Hillegom, een rustig stukje Nederland, naar een afspraak met Ida van Dril Deze theatermaakster is dit seizoen weer te zien met Oma’s oma Ik ben vooral benieuwd naar de achtergrond van deze voorstelling. Het lijkt namelijk dat het een zwaar onderwerp is. Is dit wel voor kinderen?

Na het succes van vorig jaar, blijkt dit stukje kindertheater voor Ida van Dril nog niet klaar. In ons gesprek is dat wel duidelijk. Hoe breng je verhalen over aan kinderen? Zij heeft voor de voorstelling Oma’s oma haar eigen verhaal in een theaterstuk gegoten. Een verhaal over een dementerende oma. Een persoonlijk verhaal van een meisje Merel dat zich op zolder verschanst, omdat ze boos is op oma. Ze begrijpt oma niet, die doet raar.

Is een voorstelling over oma’s die oud worden niet een zwaar onderwerp? Misschien, maar ouders hoeven zich geen zorgen te maken. Vaak gaat er wel iets in de hoofdjes draaien, maar kinderen kunnen meer aan dan we denken. “Het zijn vaak de ouders zelf die bij het slotnummer in tranen zijn.”

De solovoorstelling geeft de hoofdrol aan drie poppen, meneer André, Nar en een oude Koning. Merel spreekt en speelt met de poppen, zoals kinderen zelf ook doen. Zij herkennen dit en geven er ook reacties op. Ida geeft elke pop zijn eigen stem en bewegingen. Een vaardigheid die ze in nauwe samenwerking met Fred Delfgaauw heeft ontwikkeld. En nog steeds leert ze bij elke voorstelling iets bij.

De maakster wil vooral een vriendelijke, lieve voorstelling geven, waar veel te zien is. Het decor is bijzonder, waardoor kinderen al bij binnenkomst mee gaan leven. Schimmenspel, dans, rook, muziek en het licht, dat speciaal afgestemd is op de poppen, maken het een totale theatervoorstelling.

Oma’s oma bewijst dat kindertheater een volwaardig genre is, waar ruimte is voor drama, lach, dans en nog veel meer. Na afloop loop ik terug naar de trein en kan niet wachten om de voorstelling zelf te beleven.

Na afloop is Ida van Dril (met pop) in de foyer van het theater of bij het podium aan te spreken. Jong en oud kunnen haar van alles vragen of vertellen, dus schroom niet!