**** Recensie Villa Zebra: ZELF! en De Kannibaal

Gepost op 15-02-12

“Ik wil het ZELF doen!” Een veel gehoorde kreet van peuters en kleuters. En dit is precies wat mag in Villa Zebra (Rotterdam). Een doe- en ontdekwereld, speciaal voor kinderen vanaf 3 jaar waar zij overal ZELF aan mogen komen (“en dat vind ik heel leuk want dat mag niet in de meeste musea”). Een gouden concept, waneer kinderen zelf mogen kijken, ondernemen en ontdekken, wordt de aandacht beter vastgehouden en de nieuwsgierigheid vergroot.

ZELF! in Villa Zebra is een ruimte met prikkelende installaties gemaakt door kunstenaars met veel herkenbare speelelementen voor peuters en kleuters. De kunstwerken worden om beurten uitgepakt en gebruikt, waardoor niet elke installatie direct toegankelijk is (en er soms wat uitleg behoeft). De kinderen weten zich moeiteloos te bewegen tussen de installaties. Er wordt gelijk driftig gedanst en bewogen in de Blacklight Disco (“cool zo met die lichtjes op je benen en armen, ik beweeg als een robot!”) en bij de installatie ‘Bij de dokter’ worden er met prachtig geborduurde stoffen lichaamsdelen nieuwe mensen gemaakt en hun wonden liefdevol verzorgd (“is niet erg hoor schatje, ik ben nu dokter en niet bijna 4 meer” (Cato, 3 jaar)).

Hoogtepunt in ZELF! blijkt de onderstebovenmoestuin. Een spannend gordijntje onder het gootsteenkastje van een rijk gevuld jaren ’70 keukentje ("ik wil ook zo'n keukentje voor mijn verjaardag!") dat leidt naar de onderstebovenmoestuin. In eerste instantie verwarring (“ik dacht eerst dat de wolken op de grond vogelpoep waren!”). Vervolgens inzicht: “Ik vind het wel heel slim zo in de lucht. Dan kunnen de groenten rustig groeien en wordt het eten niet platgetrapt door de mensen. En dat is goeder voor de natuur. En wel heel handig dat elk keukentje zijn eigen tuintje heeft want dan hoef je niet meer naar de supermarkt en dat kost ook geen geld.”

Van zelf doen naar zelf ervaren. Voor kinderen vanaf 7 jaar biedt Villa Zebra op de eerste etage tot 17 juni De Kannibaal , een heftige tentoonstelling met kunstwerken van Joep van Lieshout over consumptie, productie en hergebruik. Een expositie die in schril contrast staat met ZELF! en inslaat als een bom bij ons reportertje Bess (bijna 7 jaar). Wanneer oog in oog met Globe één en al verbijstering. “Ziet de wereld er zo lelijk uit? Dat is een wereldbol die dood gaat!” Tegelijkertijd ook zelfreflectie wanneer de andere kunstwerken van Atelier Van Lieshout bekeken worden. “Ik zal nooit meer op elk tekenvel maar 1 kras zetten maar proberen echt de tekeningen af te maken want dat is beter voor het milieu.”

Om de nieuwsgierigheid van de jonge bezoekers te bevorderen is er bij De Kannibaal een mooi vormgegeven en gratis verkrijgbaar boekje beschikbaar, waarin zowel simpele als complexe vragen worden gesteld over de kunstwerken. Een ontdekkingsreis vanuit zowel het perspectief van de kunstenaar als vanuit de kinderen zelf. Dit vragenpalet vergroot de betrokkenheid van de kinderen, confronteert en provoceert. Voor ons reportertje is de indringende schreeuw van de aarde te veel van het goede. Maar na De Kannibaal wil ze niet gelijk naar huis. “Nee, ik wil weer even naar dat supergrappige wereldje waar ik ZELF kan bepalen en ik vanavond geen nachtmerrie over de aarde heb. En ik wil nog wel zo’n mooie bloem maken".

____________________________________________________________

Bij ZELF! en De Kannibaal zijn er na afloop workshops waarbij de kinderen hun gedachten en fantasieën kunnen omzetten in creativiteit.